Turlar

Medya

Menü

Çizmenin Topuğu Puglia

Anasayfa > Blog > Çizmenin Topuğu Puglia

İtalya ilk kez yurt dışına çıkanların öncelikli olarak tercih ettiği ülkelerden biri. Zira tarihi, insanı, yemeği ve derin kültürüyle sıcak ve samimi. Ayrıca İtalya deyince; Roma, Venedik, Milano, Floransa da akla ilk gelenlerden. Öyle ki Puglia Bölgesi’ni ve Bari, Lecce, Gargano gibi şehirleri pek azımız biliriz. Oysa Puglia’yı ziyaret ettiğinizde göreceğiniz kültür, zengin tarih, gastronomi, doğallık, deniz, zeytinlikler, meyve ve sebze bahçeleri emin olun gittiğiniz başka hiçbir yere benzemiyor. İtalya’nın daha popüler turistik bölgelerinden artık sıkılmadınız mı? Hem İtalya’da hem de farklı bir yerinde olmak istemez misiniz? Öyleyse haydi Puglia’ya…

 

Puglia, İtalya Anayasası’nın kısmi bölgesel özerklik verdiği 20 bölgesinden biridir. Bölge, haritada çizmenin topuğuna denk gelen güney bölgesinde üç tarafı denizle çevrili bir yarımadadır.

Öncelikle, Puglia’da gezilecek en güzel yerler; Bari’den başlayarak Bari, BrindisiPolignano a MareMonopoliLecceSan Foca sahilleriOtrantoSanta Cesarea TermeOstuniGallipoliMartina Franca ve Alberobello olarak düşünebilirsiniz.

 

Renkli mahalle kültürünün izleriyle: Bari

İtalya’nın 9. büyük ilidir. Sırasıyla Roma, Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Bologna ve Floransa’dan sonra gelir.

İtalyanlar her şeyde en iyi olduklarını düşünürler. Şehirleriyle de gurur duyarlar. Roma için dünyanın merkezi, Milano için eşsiz, Bari için ise “Eğer Paris’in denizi olsaydı küçük bir Bari olabilirdi!” derler.

İtalya’nın güneyinde tabiri caizse çizmenin topuğunda Adriyatik Denizi kıyısında önemli bir liman şehri olan Bari, şehir merkezinde 320 bin, civarıyla yaklaşık 2 milyon kişiyi barındırır.

İtalya’nın kuzey bölgeleri sanayileşirken hala balıkçılık ve tarımla geçinen kanaatkâr ve samimiyetin hakim sürdüğü bir kent Bari. İtalya’nın göreceli en ucuz destinasyonu olmasının yanında muhteşem denizi, doğası, lezzetleri ve şehrin içinde bile organik tarım yapılan tarlaların arasında olmanın keyfi bambaşka. Geleneklerine bağlı gerçek İtalya’yı yaşamak için iki mavi arasında keşfetmenizi bekleyen hala bakir bir güzelliktir de… Ayrıca başkasını rahatsız etmediğiniz sürece canınız nerede ne yapmak isterse yapabilirsiniz.

Bari, pencerelerden birbirine çamaşır uzanan tarihi sokakları, güler yüzlü ve gürültülü insanları, kafelerde zaman geçiren gençleri, çiğ yenen müthiş deniz mahsülleri yanında orecchiette denen yöresel makarnası, bakla favası, her köşede koşturarak oyun oynayan çocukları ile Akdeniz kültürünün canlılığı ve sıcaklığını her yönüyle yansıtan muhteşem bir İtalyan şehri!

Güneyin Floransası: Lecce

İtalya haritasında, çizmenin topuğunun en alt bölümünde bulunan Puglia’nın Bari ve Taranto’dan sonra üçüncü büyük şehri Lecce, “barok şehir” ya da güneyin Floransası diye de anılıyor. 60 bin nüfusa sahip kent, kafanızı çevirdiğiniz her yerde barok stilde yapılmış mimari bir eserlere ev sahipliği yapıyor.

Barok dönemi yapılarının biraz gösteriş ve lüks merakından kaynaklandığı da söylenir. O dönem prenslerinin halklarına güçlü olduklarını göstermek istemesi ve diğer prensliklere gösteriş merakından kaynaklandığı da bilinmektedir.

Filmleriyle yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da sanat çevresinin yakından tanıdığı Ferzan Özpetek yaz aylarında Lecce’de yaşar. Tabii Lecceli’lerin Ferzan Özpetek sevgisini anlatmaya gerek yok sanırım. Türk olduğunuzu öğrendikleri anda dillerinden Ferzan Özpetek adı dökülür. Filmlerinde Lecce ve Salento Yarımadası’nın güzelliklerini gösterdiğinden minnet ve şükranla anarlar. Serra Yılmaz da Ferzan Özpetek filmlerinde İtalyan rolüyle severek izlediğimiz bir sanatçıdır. İtalya Floransa’da tiyatro yapar ve fırsat buldukça Lecce’ye ve Puglia’ya hem kendisi gelir hem de dostlarını getirerek bölgenin tanınmasında önemli rol oynar.

Polignano a Mare

Polignano a Mare, gökyüzüne yükselen falezlerin üzerinden denizi kucaklar. Yunan yerleşimcilerin Neapolis şehrini kurduğu MÖ. 4. yüzyıla kadar uzanır. Romalılar döneminde gelişir ve İmparator Trajan’ın MS.108-110 yılları arasında inşa edilen Via Traiana’sını kasabadan yönetecek kadar önemlidir. Bu yolun kalıntıları arasında, tarihi merkezin hemen kuzeyindeki Lama Monachile’de bir köprü bulunur.

Yazıyı Paylaşın!