Turlar

Medya

Menü

Tromso

Anasayfa > Blog > Tromso

Gezegenin uzak bir köşesinde, insanların hayallerindeki huzurlu ülke; Norveç. Yaşamın durağan olduğu ve kaostan uzak bu diyar, aynı zamanda Avrupa’nın en eski uygarlıklarından. Son yapılan keşiflerde kutupların eskiden ormanlarla kaplı olduğu tartışılırken Norveç’in hala Arktiğin yeşil diyarı olması tesadüf değil! Buralardan daha da uzakta “Kuzey’in Paris’i” olarak anılan yer aslında Arktik bölgesine açılan bir kapı!

Evet Tromso’dan bahsediyoruz. Şimdi Tromso’nun gezilecek yerlerini, ulaşımını ve daha birçok detayı yazımızda keşfetmeye başlayabilirsiniz.

 

Kuzey Kutup Dairesi’nin 400 km güneyindeki bu saklı şehir, fantastik manzaralar sunan özel bir mekân. Bölgenin üçüncü büyük şehri Tromso’da, Buzul Çağı’ndan beri yerleşik hayata geçildiği biliniyor. Bu sebeple insanlığa dair birçok sırrın burada olduğuna inanılıyor.

 

Tromso’da kar yağışı günlerce hatta aylarca devam edebiliyor. Hatta Tromso’da 1996-1997’de kar yüksekliği bakımından yeni bir dünya rekoru kırıldığını da eklemek isterim.

 

Şehrin önemli zamanlarına ve gezilecek yerlerine geçmeden önce coğrafyasından bahsetmek gezginler için faydalı olabilir. Troms ve Kval olmak üzere iki ada üzerinde yer alan şehirde, bu iki adayı birbirine bağlayan bir köprü de yer alır. Kentin aynı zamanda Finlandiya ve İsveç’e sınırı bulunuyor.

Finlandiya sınırı kuzey ışıklarını yakalamak isteyenler için önemli bir nokta olmasının yanı sıra bu eşsiz manzarayı kaçırma ihtimali hesaba katılarak en kuzeye, yani Finlandiya sınırına kadar gidilebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey elbette zamanlama. Tromso, Kuzey Işıkları (Northern Lights), Midnight Sun (Geceyarısı Güneşi) ve Polar Nights (Kutup geceleri-karanlığı)’ın görüldüğü nadir yerlerden biri.

 

Kuzey Işıkları: Eylül ve nisan ayları arasında görülür. Kasım, aralık ve ocak aylarında Tromso kuvvetli kar yağışlı ve rüzgarlı olduğundan hava şartları kuzey ışıklarını görme ihtimalinizi düşürebilir. Kuzey Işıklarını görebilmeniz için bulutsuz ve temiz havaya gerekir. Bu nedenle Tromso için en uygun tarihler; eylül-ekim, şubat-mart ve nisan başlarıdır.

Kutup geceleri: Kutup geceleri, güneşin hiç doğmadığı ve karanlığın hâkim olduğu zamanlardır. Kutup gecelerinin şehir hayatına belirgin olarak yansıdığı Tromso, “27 Kasım-1 Ocak” tarihlerinde bu geceleri yaşamaktadır.

Kutuplara açılan bu şehir, her mevsim bambaşka olmasıyla beraber kış için daha eşsiz aktiviteler sunuyor. Kuzey Işıklarının istatistiksel olarak da en iyi görüldüğü yerlerden biri olduğu için “Kuzey Işıkları başkenti” olarak da biliniyor.

Yazıyı Paylaşın!